Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

7 aprilie 2021: Ziua Mondială a Sănătății, cu genericul „Pentru construirea unei lumi mai echitabile și mai sănătoase”

Ziua mondială a sănătăţii este marcată, în fiecare an, la 7 aprilie, şi are ca scop evidenţierea unei teme de sănătate specifice unui domeniu prioritar ce provoacă îngrijorare pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ziua Mondială a Sănătății este una dintre cele opt campanii oficiale de sănătate la nivel mondial marcate de OMS, împreună cu Ziua Mondială a Tuberculozei, Săptămâna Mondială a Imunizării, Ziua Mondială a Malariei, Ziua mondială fără tutun, Ziua mondială de combatere a SIDA, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge și Ziua Mondială a Hepatitei.

În anul 2021, Ziua Mondială a Sănătății are genericul „Pentru construirea ounei lumi mai echitabile și mai sănătoase”, a anunțat OMS. Organizația Mondială a Sănătății vrea să atragă atenția că pandemia de COVID-19 a lovit greu toate țările, dar impactul a fost cel mai dur asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile.

„Peste tot în lume există oameni, comunități, care au venituri zilnice reduse, condiții de trai și de educație mai slabe, mai puține oportunități de angajare, acces redus la medii sigure (acces la apă, produse igienice, produse alimentare sigure, servicii de sănătate, etc.). Acest lucru duce la suferințe inutile, boli evitabile și decese premature, și dăunează societăților și economiilor noastre.”, transmite OMS într-un comunicat, publicat pe site-ul instituției.

„Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, OMS solicită tuturor țărilor să întreprindă acțiuni concrete pentru eliminarea inechităților în domeniul sănătății, ca parte a unei campanii globale cu durata de un an pentru a aduce oamenii împreună pentru a construi o lume mai echitabilă și mai sănătoasă.”, precizează OMS.

OMS subliniază faptul că guvernele ar trebui să se asigure că toți oamenii pot accesa servicii de sănătate de calitate, în funcție de nevoile și valorile lor din cadrul comunităților din care fac parte. Campania subliniază principiul constituțional al OMS conform căruia „realizarea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale a fiecărei ființe umane fără discriminare de rasă, religie, credință politică, condiție economică sau socială”.

OMS face apel la lideri tuturor statelor să se asigure că toată lumea are condiții de viață și de muncă favorabile sănătății. În același timp, îndeamnă liderii să monitorizeze inechitățile în materie de sănătate și să se asigure că toți oamenii pot accesa servicii de sănătate de calitate atunci când și unde au nevoie de ele.

Totodată, OMS vine cu un îndemn la acțiune pentru fiecare membru al societății:

  • Să lucrăm împreună. Haideți să lucrăm cot la cot: comunitățile și persoanele afectate pentru a aborda cauzele inechităților, a identifica soluții și a le aborda. Cel mai mare impact poate fi obținut atunci când autoritățile și comunitățile lucrează împreună.
  • Să colectăm date fiabile. Livrarea și colectarea datelor din sănătate clasificate în funcție de sex, vârstă, venit, educație, dizabilitate, locație geografică și alte caracteristici necesare vor fi deosebit de utile pentru a evalua inechitatea socială și a lupta cu ea.
  • Să abordăm inechitățile. Cauzele inechităților trebuie abordate, iar investițiile în asistența medicală primară să fie crescute.
  • Să acționăm dincolo de hotarele țării. De exemplu, numai atunci când putem proteja, testa și trata întreaga populație de pe Glob putem pune capăt pandemiei COVID-19. Pe lângă asigurarea unei aprovizionări echitabile cu vaccinuri, teste și tratamente, trebuie să consolidăm mecanismele naționale și internaționale și să construim încrederea și participarea comunității la nivel global.

Cu acest prilej, Primarul General, Ion Ceban, a venit astăzi cu un mesaj pentru chișinăuieni, rostit în incinta Centrului municipal de vaccinare, care timp de 6 zile de la deschidere, au fost imunizate împotriva COVID-19 peste 2000 de cadre didactice din școlile și grădinițele din capitală, din totalul de 12 mii de profesori și educatori.

Ion Ceban a ținut să remarce că acum un an, municipalitatea era în proces de creare a centrelor COVID. „Acum suntem într-o altă etapă și sper că datorită acestui Centru, dar și a efortului comun al medicilor, al autorităților centrale și locale, odată cu vaccinarea populației situația pandemică va fi depășită”.