A fost publicată Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău
Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a decis, miercuri, 21 aprilie să impună anumite măsuri privind prevenirea și răspândirea COVID-19 ținând cont de ultimele Dispoziții ale CSE.
Astfel, s-a reiterat portul obligatoriu al măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise, pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv în stradă și în transportul public. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul. Purtarea măștilor de protecție este o măsură esențială obligatorie în perioada pandemică COVID-19, un element de responsabilitate comunitară.
S-a solicitat, în continuare, suportul Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Carabinieri pentru controlul și monitorizarea respectării regulilor de sănătate publică și de prevenire a răspândirii infecției de tip nou COVID-19, în stradă și la stațiile de transport public din municipiul Chișinău, cât și în spațiile de utilitate publică.
S-a solicitat Direcției generale asistență socială și sănătate, împreună cu instituțiile medicale de Asistență Medicală Primară (Asociațiile Medicale Teritoriale și Centrele de Sănătate din suburbii), mobilizarea deplină pentru imunizarea anti-COVID-19 a tuturor persoanelor și contingentelor incluse în etapa II de vaccinare, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, în dependență de disponibilitatea vaccinurilor. Totodată, la Centrul Municipal de Vaccinare va continua imunizarea grupurilor profesionale organizate.
Reieșind din multiplele demersuri ale oamenilor de cultură, dar și ale cetățenilor municipiului Chișinău, se solicită Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, examinarea oportunității reluării evenimentelor culturale în aer liber, cât și reluarea activității sălilor de spectacol (teatre și sălile de concert) și de cinema, la o capacitate maximă de 50%, respectând prevederile Instrucțiunii privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19, aplicate în activitatea instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură, aprobată prin Hotărârea nr. 31/2020 a Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică.
Nerespectarea prevederilor măsurilor de sănătate publică constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei de tragere la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.
În funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice, măsurile restrictive vor fi revizuite și actualizate prin Deciziile ulterioare.
În perioada stării de urgenţă (1 aprilie – 30 mai 2021) Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale sunt obligatorii și executorii pentru conducătorii autorităților administrației publice centrale și locale, ai agenților economici, ai instituțiilor publice, precum și pentru cetățeni și alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.