Astăzi, 12 mai, este marcată Ziua Internațională a Asistenților Medicali
Ziua de 12 Mai a devenit Ziua Internaţională a asistenţilor medicali din întreaga lume, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, creat în anul 1899, în cinstea zilei de naştere a dnei Florence Nightingale, fondatoarea primei şcoli laice de asistent medical din lume.
Florence Nightingale (1820) a deschis prima școală pentru asistente medicale pe lângă Spitalul „Saint Thomas” din Londra (1860), realizând primul pas în pregătirea profesională și instituțională a asistentelor medicale, care până atunci au fost considerate persoane nepregătite, care îndeplineau munci înjositoare. În 1907, a devenit prima femeie din Marea Britanie recompensată cu Medalia de Merit.
În Republica Moldova, prin decizia Ministerului Sănătăţii, Ziua Internaţională a Nurselor este sărbătorită începând cu 1994. Nursing/asistenţă medicală este o activitate profesională, desfăşurată în scopul promovării şi menţinerii sănătăţii, prevenirii îmbolnăvirilor, îngrijirii şi recuperării persoanelor bolnave şi sănătoase de la concepţie pînă la sfîrşitul vieţii.
În prezent, asistenții medicali, alături de medici și de alți lucrători din sistemul sănătății, sunt Eroii din prima linie, care sunt mereu la datorie pentru a combate epidemia cu noul tip de coronavirus, ce a afectat toate statele lumii. La un an de confruntare continuă cu acest flagel, se constată că cea mai importantă și valoroasă resursă în această luptă constituie personalul medical, care, zi de zi, umăr la umăr, își exercită necondiționat misiunea de salvare a vieții pacienților infectați. O mare parte din această povară le revine asistenților medicali, care, la nivel mondial, reprezintă 50 la sută din angajații sistemului de sănătate.
Astăzi, venim cu înalte aprecieri și exprimăm profundă recunoștință celor peste 20 de mii de asistenți medicali care activează în Republica Moldova – pentru profesionalism, responsabilitate, compasiune, devotament și solidaritate.
Cu acest prilej, şefa Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate a Consiliului municipal Chişinău, Tatiana Bucearschi, a felicitat toţi asistenții medicali, sunt cei care se consacră totalmente profesiei, făcând abstracţie de la zilele de odihnă, și de sărbătoare, lăsând deoparte grijile familiale și viața personală, sunt cei care promovează şi menţin sănătatea populației, previn îmbolnăvirile, îngrijesc copiii și mamele, persoanele în etate, cele bolnave şi sănătoase, de la primul semn al vieţii până la sfârşitul ei.
Vă adresăm din suflet calde şi sincere urări de sănătate şi prosperare, echilibru spiritual, realizări frumoase şi noi succese în realizarea sarcinilor nobile pe tărâmul profesiei de loc uşoare, care zi de zi oferă provocări, dar şi motivaţii pentru performanţă şi perfecţiune. Fie ca perseverenţa şi spiritul de sacrificiu să vă însoţească mereu în alinarea suferinţelor pacienţilor !
Voi sunteţi cei care vindecă – cu mâinile, cuvintele şi cu grija… , a afirmat şefa Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate a Consiliului municipal Chişinău.