Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

Astăzi marcăm Ziua internațională a Medicului de Familie

Medicii de familie sunt cei mai aproape de pacienți și familiile lor, de la naștere până la sfârșitul vieții. Datorită contribuției lor valoroase, populația este mai sănătoasă și mai protejată de boli. Astăzi, marcăm Ziua Internațională a Medicului de Familie, pentru a sublinia rolul esențial al medicilor de familie în acordarea serviciilor medicale esențiale, complete și continue, pentru populația de toate vârstele.

Tematica Zilei Internaționale a Medicului de Familie în anul 2021 este ”Construirea viitorului cu medicii de familie!, fiind aliniată Anului lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale 2021, declarat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și se axează pe patru piloni fundamentali: centrarea pe pacient, acordarea asistenței medicale integrate prin intermediul echipelor multidisciplinare de profesioniști din domeniul sănătății, utilizarea tehnologiilor moderne în practica medicinei de familie și implicarea pacientului în determinarea necesităților sale de asistență medicală.

Rolul medicilor de familie în gestionarea pandemiei COVID-19 este unul esențial, aceștia fiind implicați plenar în activitățile de prevenire, depistare precoce, izolare, tratament și supraveghere la domiciliu a pacienților cu COVID-19.

Activitatea medicilor de familie este una suprasolicitată, diferită și cu dificultăți. Medicul de familie, este acela ce se află alături pe tot parcursul vieții, el fiind cel ce se află în familie, de la naștere până la ultima etapă a vieții. El este acea stea călăuzitoare, pentru că, la prima necesitate, apelează medicul de familie.

Anul pandemic a fost unul provocător, chiar greu. Inițial, din cauză că infecția SARS-Cov-2, era una necunoscută pentru întreaga omenire, după care, comunicarea cu pacienții a fost un împiediment, dat fiind faptul că platforma de comunicare (JIRA) este mai mult accesibilă pacienților tineri și cei ce au acces la internet, pe când cu oamenii în etate suntem nevoiți să vorbim la telefon non-stop. Totuși, identificarea corectă a simptomelor, poate fi, în majoritatea cazurilor, facută doar cu examinarea medicului. Comunicarea la telefon cu pacienții este o provocare pentru întreg corpul medical. Am fost nevoiți, la distanță, să ascultăm respirația pacientului și să stabilim un diagnostic.

Chiar dacă asistăm la o scădere a îmbolnăvirii cu COVID-19, adresările rămân a fi la fel de multe, deoarece avem în sarcină și recuperarea postcovid (recuperare în ambulator, ftiziopneumonie, sala de proceduri, la sectia post covid din spitalul „Sf. Treime”, spitalul „Sf. Arhanghel Mihail” sau spitalul clinic al Ministerului Sănătatății).

Cu prilejul Zilei internaționale a Medicului de familie, vă doresc multă sănătate, și vă îndemn să o păstrați cu mare responsabilitate pentru sine și pentru societate. E prea mare prețul pe care ni l-a luat pandemia din rândurile noastre, tocmai de asta, repet îndemnul, păstrați-vă sănătatea, după care răbdare, perseverență și satisfacție pentru faptul că stați la straja bunurilor cele mai importante ale fiecărui om – sănătatea și viața, ne-a comunicat Roșca Natalia, șefa Secției Medicină de Familie în IMSP AMT Râșcani.

De la lansarea tratamentului la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, începând cu 10 aprilie 2020, 142 979 persoane, identificate cu caz suspect la COVID – 19, au fost incluse în tratament la domiciliu, sub monitorizarea medicului de familie. Dintre aceștia, circa 140 477 persoane au finalizat tratamentul cu vindecare, iar peste 1000 pacienți sunt în continuare în tratament activ la domiciliu, sub supravegherea medicului de familie.

Mai mult decât atât, profesioniștii din asistența medicală primară au participat activ și în procesul de testare la virusul SARS CoV-2. De către medicii de familie și echipele lor, au fost testate, împotriva COVID-19, circa 250.000 persoane, dintre care 99 200 persoane la domiciliu, prin intermediul echipelor mobile,  iar în instituțiile medicale primare au fost efectuate 115 397 teste.

De asemenea, la etapa actuală, medicina de familie este antrenată plenar în imunizarea populației împotriva COVID-19, în instituțiile de asistență medicală primară, fiind administrate peste 200 miii de doze de vaccin.

Cu prilejul Zilei Internaționale a Medicului de Familie, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecței Sociale (MSMPS), cu suportul OMS și Agenției Elvețiane pentru Cooperare și Dezvoltare, a organizat o conferință națională dedicată medicilor de familie din Republica Moldova, la care participă peste 250 specialiști în domeniu. Totodată, în cadrul evenimentului, sunt oferite diplome pentru medicii de familie din țară, din partea MSMPS, Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova.

În context, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate a Consiliului municipal Chișinău, Tatiana Bucearschi, e felicitat toți medicii de familie și asistenți ai acestora din republică, urându-le sănătate, prosperitate și abnegație în vederea depășirii crizei pandemice, dând dovadă de profesionalism înalt, performanțe deosebite în prestarea serviciilor medicale, dăruire și contribuție substanțială la îmbunătățirea sănătății populației.

Ne exprimăm recunoștința pentru sacrificiul continuu, pentru dedicație și rezistență. Sunteți eroii timpurilor noastre, a afirmat Tatiana Bucearschi.