Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

Astăzi marcăm Ziua Mondială a Igienei Mâinilor

Ziua de 5 mai marchează la nivel mondial ziua dedicată creșterii gradului de conștientizare și înțelegere asupra importanței spălatului pe mâini cu apă și săpun ca metodă simplă si eficientă prin care sunt prevenite boli și sunt salvate vieți.

În perioada pandemiei COVID-19, campania din acest an „Mâinile curate salvează vieți” este destinată instituțiilor medicale. Mesajul principal- “Îngrijirile medicale curate sunt în mâinile voastre” este orientat către cei care îngrijesc bolnavii, recomandându-le acestora să se spele pe mâini, la momentul potrivit și în mod corect, astfel asigurând siguranța pacienților.

În contextul epidemiei de COVID-19, spălatul pe mâini este una dintre măsurile esențiale pentru a preveni infecția cu acest tip de virus.

Igiena mâinilor este esențială pentru a reduce riscul de infecții și îmbolnăvire, fiind o măsura simplă de menținere a sănătății. Iată ce importanță are spălatul mâinilor și care este tehnica recomandată.

Spălatul pe mâini – ceva aparent normal, am zice, dar cercetarile sugereaza ca până la 50% dintre oameni nu practica o bună igienă a mâinilor, doar 20% dintre oameni se spală pe mâini înainte să prepare mâncarea și mai mult de 50% dintre persoane nu se spală pe mâini cu apă și săpun după folosirea toaletei.

Anual, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sărbătorește Ziua Internațională a Igienei Mâinilor pe 5 mai, și pe 15 octombrie Ziua Mondială a Spălatului pe mâini, pentru a pune accentul pe importanța fundamentală a igienei mâinilor în prevenirea răspândirii infecțiilor la nivel global.

Se pare ca 80% dintre bolile infecțioase se transmit prin intermediul mâinilor murdare, mai ales boli diareice acute și toxiinfecții alimentare. De asemenea, prin mâini murdare se transmit:

  • boli infecțioase digestive;
  • boli ale aparatului respirator;
  • hepatita A;
  • infecții și boli ale pielii;
  • infecții oculare ș.a.

Bolile transmise prin contactul cu mâinile murdare nu se transmit doar de la o persoana la alta. Putem duce mâna murdară la nas sau gură după ce am intrat în contact cu o persoană bolnavă sau am atins o suprafață contaminată. Atingerea alimentelor fără să ne fi spălat pe mâini crește riscul de infecții ca Salmonella, E. coli, stafilococi implicați în bolile diareice. Atingerea feței cu mâinile contaminate poate duce la pneumonie, gripa, răceală și viroze respiratorii de tot felul.

La rândul lor, specialiştii în sănătate publică recomandă spălatul pe mâini după utilizarea toaletei, înainte de mâncare, înainte de a găti, când intrăm în casă, după utilizarea transportului în comun, după ce ne-am jucat cu animalele de companie, după vizitarea unui bolnav, înainte de scoaterea sau introducerea lentilelor de contact, după tuse sau strănut, după utilizarea tastaturii, a altor dispozitive şi accesorii electronice, dar şi ori de câte ori sunt mâinile murdare.