Avem nevoie de alimente, nu de tutun. Sloganul Zilei Mondiale fără Tutun 2023
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a instituit data de 31 mai drept Ziua Mondială fără Tutun pentru a accentua riscurile cauzate de consumul de tutun, determinându-i pe oameni să aleagă modul sănătos de viață atât pentru ei, cât și pentru generațiile viitoare.
Sloganul Zilei Mondiale fără Tutun din acest an este ,,Avem nevoie de alimente, nu de tutun”. Astfel, guvernele sunt încurajate să pună capăt subvențiilor pentru cultivarea tutunului și să folosească resursele financiare pentru a sprijini fermierii să treacă la culturi durabile care îmbunătățesc securitatea alimentară și nutriția.
Ziua Mondială Fără Tutun 2023 servește, de asemenea, drept platformă pentru a susține politici și reglementări puternice de control al tutunului. Executivele și factorii de decizie sunt îndemnați să implementeze și să pună în aplicare măsuri restrictive, precum sunt taxe mai mari la tutun, etichete grafice de avertizare pe ambalaje și interdicții complete de publicitate și promovare. Aceste măsuri sunt cruciale pentru reducerea consumului de tutun, protejarea nefumătorilor de fumatul pasiv și crearea unui mediu propice renunțării.
În această zi, Direcția generală asistență medicală și socială (DGAMS) îndeamnă populația municipiului Chișinău, dar și toate persoanele fumătoare să renunțe pentru totdeauna la orice produs ce conține tutun.
Șeful DGAMS, doctorul în științe medicale, Boris Gîlca, atrage atenția că tutunul este asociat cu un risc crescut de maladii și de diminuare a calității vieții.
,,Vorbim de boli cardiovasculare, respiratorii, cancer pulmonar, diabet, hipertensiune arterială și multe altele. Din cauza lor, în fiecare an, pe glob, peste opt milioane de oameni, inclusiv din Republica Moldova își pierd viața. Totodată, mai mult de un milion de persoane nefumătoare, care sunt expuse frecvent la fumul de tutun din partea anturajului, mor în urma ,,fumatului pasiv”. Este și un subiect de etică, dar și de nedreptate socială. În orice formă, toate produsele din tutun, cât și cele conexe afectează grav și irecuperabil sănătatea. Totodată, pe măsură ce sărbătorim Ziua Mondială Fără Tutun 2023, să ne amintim că împreună, putem crea un viitor liber de impactul devastator al tutunului și putem asigura o calitate mai bună a vieții pentru generațiile viitoare”.
Potrivit ultimului studiu național al prevalenței factorilor de risc pentru bolile netransmisibile, în Republica Moldova, 3 din 10 adulți, cu vârsta cuprinsă între 18 și 69 de ani, fumează activ, iar cifrele sunt în creștere, în special, în rândurile persoanelor tinere.
Pentru a opri fenomenul, autoritățile au adoptat la începutul acestui an un proiect prin care fumatul la balcoanele blocurilor de locuințe sau în spațiile cu femei însărcinate și copii este interzis. Anterior, a fost restricționat și fumatul în locurile publice închise și deschise, inclusiv în stațiile de așteptare a transportului public.
În anul 1988, Organizația Mondială a Sănătății a adoptat rezoluția prin care la 31 mai este marcată Ziua Mondială fără Tutun, iar populația din întreaga lume este încurajată să se abțină de la toate formele de consum de tutun.
31 mai 2023
Secția comunicare și managementul documentelor DGAMS: tel. 022 780469.
Comunicat_Ziua Mondiala fara Tutun 2023