Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

Campania extinsă de vaccinare contra infecției cu Papilomavirusului uman

În perioada 07 iunie 2021-10 iulie 2021 la nivel de țară demarează Campania extinsă de vaccinare contra infecției cu Papilomavirusului uman a persoanelor de sex masculin și feminin cu vârsta cuprinsă între 9-26 ani.

Cancerul de col uterin este cauzat de HPV. Două tipuri de HPV din cele peste 200 – tipurile 16 și 18 – cauzează aproximativ 70% din toate cazurile de cancer de col uterin. HPV poate provoca cancer ano-genital, atât la bărbaţi, cât și la femei. Se transmite pe cale sexuală și majoritatea persoanelor se pot infecta pe parcursul vieţii, după debutul vieţii sexuale. In jur de 80% din bărbaţi și femei la o anumită etapă a vieţii se pot infecta cu HPV. Infectarea are loc prin contact direct cu suprafaţa infectată, fie prin relaţie sexuală, fie prin atingerea organelor genitale. O bună parte din infecţii sunt asimptomatice și deseori dispar spontan în câteva luni fără tratament, iar aproximativ 90% din infecţii dispar după doi ani. În cazul în care infecţia cu HPV persistă o perioadă lungă de timp, femeile pot dezvolta leziuni pre-canceroase care, lăsate netratate, pot duce peste 20-30 de ani la apariţia cancerului de col uterin.

Vaccinul anti-HPV este unul din cele mai eficiente vaccinuri elaborate vreodată. Studiile demonstrează că aproape 100% din persoanele imunizate cu vaccinul anti-HPV produc o cantitate suficientă de anticorpi pentru a proteja persoana împotriva tipurilor de HPV pe care le vizează vaccinul. Vaccinurile anti HPV sunt implementate în 86 țări ale lumii și în 37 din 53 state din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății. Din 2017, în Republica Moldova a fost introdus vaccinul împotriva HPV, pentru fetele cu vârsta de 10 ani ( poate fi administrat de la 9 ani) pentru a le proteja de riscul apariției cancerului de col uterin pe tot parcursul vieții. Vaccinul poate fi administrat pana la 26 ani. Baietii si barbatii la fel sunt eligibili pentru vaccinare.

Vaccinarea este un prim pas important în prevenirea consecințelor pe termen lung ale infecției cu HPV, printre care se regăsesc cancerul cervical, sterilitatea sau chiar decesul. Faptul că nimeni în familia dvs. nu a fost bolnav de cancer cervical nu înseamnă un risc mai mic pentru copilul dvs. să se îmbolnăvească.

Vaccinul utilizat în Republica Moldova este Gardasil, produs de compania americană „Merck Sharp & Dohme” (MSD) și asigură protecţia împotriva a 4 tipuri de HPV (6, 11, 16 și 18), care, de cele mai dese ori, duc la apariţia cancerului de col uterin sau dezvoltarea verucilor genitali (negi). Acesta se administrează în 2 doze la interval de 6 luni, pentru copiii 9-14 ani, pentru tinerii 15-26 ani, administrarea este recomandată în regim de 3 doze (la 0,2,6 luni).

Vaccinarea împotriva HPV nu influențează sub nici o formă probabilitatea gravidității sau viitoarele sarcini la fete. La fel, nu afectează fertilitatea băieților sau bărbaților. Recent au fost publicate studii bazate pe dovezi, care concluzionează, că vaccinarea anti-HPV a fost asociată cu o reducere semnificativă în nașterile premature, și anume cu (13%); sugerând că vaccinarea împotriva HPV poate fi eficientă în reducerea nașterilor premature. Tratamentul chirurgical în cazul depistării leziunilor pre-canceroase poate cauza o naștere prematură și pierderea sarcinii, iar terapia administrată în cancerul cervical (înlăturarea colului uterin sau uterului, chimioterapia și/sau radioterapia) cauzează sterilitate la femei.
Fetele cărora li s-a administrat vaccinul anti-HPV nu au un debut sexual mai timpuriu și nu au mai mulţi parteneri sexuali comparativ cu fetele nevaccinate.
Vaccinarea împotriva HPV nu poate cauza infectare și cancer, nu tratează leziunile deja existente. Vaccinul previne apariția anumitor forme de cancer prevenind infectarea cu anumite tipuri de HPV responsabile de cauzarea acestora.
Infecția cu HPV poate cauza câteva tipuri de cancer și veruci genitale la bărbați, iar odată cu debutul vieții sexuale riscul de infectare cu HPV pentru bărbați este la fel de mare ca și pentru femei. Reacțiile raportate până acum sunt minore. Ele apar peste câteva ore de la injectare și dispar în scurt timp.
Nu trebuie să administreze vaccinul: persoanele care au reacții alergice la componentele vaccinului, gravidele, persoane cu patologii severe.
Vaccinul nu protejează împotriva tuturor tipurilor de HPV și nu oferă 100% protecție de la dezvoltarea cancerului. Din acest motiv, femeile vaccinate oricum trebuie sa facă screening și PAP testul.
Nu permiteti ca copilul Dvs. ori Dvs. personal sa deviniți victima HPV, protejați-va într-un mod inteligent!