Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

Direcția generală asistență socială și sănătate a Consiliului municipal Chișinău informează locuitorii municipiului Chișinău despre posibilitatea de votare la locul aflării

În perioada 27 iunie – 10 iulie 2021, inclusiv, pot fi depuse cereri privind votarea la locul aflării la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.
Potrivit legislaţiei electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, (bolnavii care stau acasă, persoanele în etate, persoanele cu dizabilități), nu poate veni în localul secţiei de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă.
Cererile se fac în scris, începând cu 2 săptămâni înainte de ziua votării şi până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical.
În contextul situației de criză în sănătate publică, în ziua alegerilor, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării fără obligația de a prezenta certificatul medical doar alegătorii care manifestă simptome a infecției COVID-19.
Persoanele care nu pot să depună singure cererea privind votarea la locul aflării, au dreptul să o facă prin intermediul unui membru al familiei sale sau să solicite pentru aceasta ajutorul asistentului social din cadrul primăriei sau a structurilor teritoriale de asistență socială.
Cererile privind votarea la locul aflării din partea persoanelor cu dizabilități de vedere pot fi făcute inclusiv în formă verbală.
În ziua alegerilor, președintele biroului electoral al secției de votare desemnează, cel puţin doi membri ai biroului care se deplasează cu o urnă de vot mobilă şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul pentru ca acesta să voteze.
Votarea la locul aflării poate fi solicitată doar în raza secției de votare unde își are înregistrarea la domiciliu/reședință alegătorul.
Persoanele menţionate votează conform listei de alegători pentru votarea la locul aflării, întocmită de biroul electoral al secţiei de votare în baza cererilor depuse.
În cazul în care a dispărut temeiul (motivul) pentru care a fost solicitată votarea la locul aflării, alegătorul poate retrage cererea urmînd aceeași procedură ca la depunere. Retragerea cererii este posibilă pînă la ora 18.00 a zilei precedente zilei votării.
Amintim că, pentru scrutinul din 11 iulie 2021, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 23 de concurenți electorali cu numărul total de buletine de 3 644 642 exemplare.
Pentru cele 1 959 secții de votare din țară vor fi tipărite 2 794 942 buletine de vot, dintre care în limba română – 2 112 244 şi 682 698 – în limba rusă, iar pentru 41 secții de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului (Transnistria) se vor tipări 123 000 buletine de vot.
Votează responsabil! Votează în siguranță!