Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

Proiectul Comisiei Europene pe prevenirea primară a cancerului implementat de DGAMS: Reunește 17 structuri profesionale din 11 țări

Direcția generală asistență socială și medicală (DGAMS), alături de un consorțiu din 16 structuri profesionale din țări membre și non-membre ale Uniunii Europene vor participa la proiectul regional ,,Cercetarea personalizată în prevenirea primară a cancerului prin participarea cetățenilor și inovare socială activată digital”.

Proiectul a fost lansat săptămâna trecută la București, la conferința de nivel înalt, în prezența reprezentanților instituţiilor partenere participante. Șeful DGAMS, Boris Gîlca, a menționat că proiectul în cauză este unul de referință majoră pentru sistemul de sănătate din municipiul Chișinău și vine să fortifice acțiunile de prevenire a maladiilor oncologice.

,,Controlul cancerului înseamnă cunoștințe în acțiune. Prin integrarea prevenirii cancerului cu cercetarea și educația, vom fi bine poziționați pentru a stimula inovația și pentru a oferi un control multidisciplinar cuprinzător al cancerului, eficient și bazat pe dovezi. Suntem extrem de bucuroși să învățăm din cele mai bune practici și din transferul de cunoștințe ale țărilor participante și a colegilor de la Centrul InoMed din București. Suntem recunoscători Comisiei Europene pentru investiția în capacitățile și cunoștințele noastre, sporind eforturile noastre de cercetare pentru prevenirea cancerului. În acest mod, noi investim în viața de calitate, în prezentul și viitorul sănătos al populației”.

Implementatorul principal al proiectului este Centrul pentru Inovație în Medicină (InoMed) de la București, iar coordonatorul, Dr. Marius Geanta, a declarat că proiectul este extrem de oportun pentru că abordează prevenirea primară a cancerului cu scopul de a dezvolta un nou model – unul personalizat bazat pe abordări inovatoare ale științelor sociale și umaniste. ,,Știm că prevenirea cancerului este neglijată și subfinanțată, fiind cheltuite în ultimul deceniu doar 5% din fondurile de cercetare. Proiectul dat, proiectul Comisiei Europene, răspunde acestor nevoi și își propune să identifice noi strategii mai eficiente în abordarea prevenției primare a cancerului. Pe lângă asta, consorțiul nostru este foarte reprezentativ la nivel european, combinând parteneri estici și occidentali, fiind astfel capabil să înțeleagă și să abordeze inegalitățile în domeniul cancerului din Est și Vest”.

Timp de patru ani, participanții vor îmbunătăți acțiunile de prevenire primară a maladiilor oncologice, combinând elementele narative, de cercetare cu științele comportamentale și abordările tehnologice inovatoare. În același timp, vor fi identificate obstacolele în cazul adoptării acestor măsuri, studiind factorii de risc, precum fumatul, alcoolul, lipsa activității fizice, excesul de greutate, dar și poluarea mediului.

Potrivit Acordului semnat, Comisia Europeană va oferi un grant de peste 93 mii euro Direcției generale asistență medicală și socială din municipiul Chișinău pentru implementarea proiectului.

DGAMS va implementa proiectul alături de autoritățile profesionale din România, Bulgaria, Macedonia de Nord, Muntenegru, Ucraina, Portugalia, Italia, Franța, Irlanda și Belgia.

                                                                                                                                               23 mai 2023

                                                                      Secția comunicare și managementul documentelor DGAMS: tel. 022 780469.

Comunicat de presa_23 mai_Proiect prevenire primara a cancerului