„Sper că arătăm oamenilor care sunt beneficiile vaccinări și îi ajutăm să facă alegeri constructive”, interviu cu Iurie Crasiuc, directorul Spitalului Clinic Municipal „Gh. Paladi”
Iurie Crasiuc este directorul Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, care afirmă că instituția medicală din orașul Chișinău și-a început activitatea în tratarea pacienților infectați cu COVID-19 la data de 7 martie 2020, imediat după ce a fost depistat primul caz de infectare cu noul tip de Coronavirus. La începutul pandemiei au fost amenajate 150 de paturi pentru pacienți situate în blocul chirurgical-somatic din cadrul spitalului, ulterior numărul de paturi a fost mărit până la 200. În luna octombrie a anului 2020, spitalul municipal avea disponibile 310 paturi destinate pacienților COVID-19. Tot atunci, instituția a devenit cel mai mare spital din țară pentru tratarea pacienților infectați, susține directorul.
Cele mai dificile momente din pandemie
„Una dintre cele mai grele situații de la începutul acestei pandemii a fost faptul, că a trebuit foarte rapid să ne mobilizăm și să instruim toți medicii, asistenții medicali și personalul medical privind protocoalele clinice naționale. Și aici, aș vrea să-mi exprim recunoștința și mulțumirea întregii echipe a spitalului nostru, fiindcă cheia succesului nostru a fost anume conștientizarea, responsabilizarea și implicarea fiecăruia dintre noi, pentru a face față pandemiei.
Al doilea moment a fost despre lipsa echipamentului medical necesar în lucrul cu pacienții COVID-19. Aș vrea să remarc implicarea și suportul Primăriei municipiului Chișinău, a Consiliului Municipal, precum și a agenților economici care nu au fost indiferenți de această situație de criză și ne-au oferit ajutor. Totodată, aș vrea să mulțumesc și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru ajutorul oferit în suplinirea stocurile de echipamente de protecție și soluții dezinfectante.
Ne-a fost dificil să lucrăm din cauza situațiilor alerte care se creau rapid, fapt care ne-a pus la încercare să elaborăm, din mai multe încercări, un plan de lucru funcțional pentru toți angajații spitalului, luând în considerare numărul persoanelor care erau spitalizate. Cel mai important a fost faptul, că trebuia să ne putem conduce după acest plan și să-l urmăm, așa cum spitalul era împărțit în două blocuri, unul Covid și altul non-Covid, trebuia să fim foarte atenți pentru a nu răspândi virusul.
Vaccinarea medicilor împotriva COVID-19
De o lună încoace nu mai avem pacienți COVID-19 internați în spital, de asemenea, nici printre rândul lucrătorilor medicali nu avem cazuri de infectare. Sigur, că acest lucru se datorează în mare parte începerii procesului de imunizare împotriva COVID-19.
Din 711 angajați ai Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” avem vaccinați 676 de medici și asistenți, ceea ce constituie 95 %. Cei 35 de colaboratori care au rămas să se vaccineze au contraindicații sau au făcut Covid și așteaptă administrarea vaccinului. Procesul de vaccinare s-a petrecut foarte organizat, am amenajat un centru de vaccinare în una dintre secțiile blocului K, respectând toate cerințele indicate pentru procesul de vaccinare.
Pentru imunizarea angajaților spitalului am avut disponibile vaccinurile AstraZeneca, Pfizer și Sputnik V, datorită acestui lucru am avut posibilitatea de a alege, iar lucrătorii cu anumite probleme de sănătate au putut să-și administreze serul potrivit. Majoritatea angajaților au manifestat acele reacții post-vaccinale specifice, subfebrilitate, durere musculară și cefalee. La rapel, s-au manifestat foarte puține reacții adverse.
Medicii și personalul medical al spitalului nostru sunt conștienți de ceea, că doar vaccinarea este unica soluție pentru a forma o imunitate colectivă stabilă și a ne proteja împotriva acestui virus, atât în plan de a evita boala, cât și de a avea o boală ușoară în cazul unei forme mai virulente a infecției.
Sunt vaccinat împotriva COVID-19
Eu personal m-am vaccinat cu AstraZeneca. În prima etapă s-au vaccinat cei care activau în terapie intensivă, ulterior, în cea de-a doua etapă s-au vaccinat și ceilalți medici, inclusiv eu. Am avut manifestări post-vaccinale ușoare care a doua zi deja au dispărut.
Campania de imunizare din Republica Moldova
Cred că la momentul de față, campania de vaccinare împotriva COVID-19 se desfășoară într-un ritm sporit, în special în municipiul Chișinău, deoarece avem vaccinați în jur de peste 20 % din populație – este foarte bine, comparativ cu cele 12 % la nivel de țară. Noi, ca și personal medical ne-am așteptat la o responsabilitate mai sporită, la o apreciere și o unitate mai sigură din partea populației, fără teorii conspiraționale și fără idei de cipizare a umanității.
Ne-am dori mult ca populația să fie mai matură în luarea deciziilor, deoarece se cunoaște că vaccinarea poate fi singura metodă care astăzi ne poate aduce la o imunitate colectivă și respectiv, la întreruperea răspândirii infecției COVID-19.
De asemenea, consider că medicina primară trebuie să-și aibă rolul său primordial în procesul de vaccinare a populației, dar în același timp, salutăm și ideea de formare a centrelor de vaccinare din capitală și țară. Aceste centre sunt un suport pentru sistemul medical și medicina primară care sporesc procesul de vaccinare, dar și care oferă o accesibilitate mai mare și posibilitatea de a alege tipul de vaccin de către populație. Sper că așa arătăm oamenilor care sunt beneficiile vaccinări și îi îndemnăm să facă alegeri constructive.
Vaccinarea salvează vieți
Nu cred că este important cu ce fel de vaccin ne imunizăm sau cărui vaccin îi dăm preferință, este important ca populația să se vaccineze. Noi avem nevoie de siguranța ca fiecare cetățean să nu fie un potențial focar al infecției, pentru a nu o răspândi. Astfel, trebuie să fim în continuare responsabili nu doar de noi înșine, dar și să contribuim la ridicarea nivelului de responsabilitate la cei care ne înconjoară. Fiecare din noi trebuie să avem maturitatea și înțelepciunea de a înțelege și a avea încredere în informația specialiștilor din domeniu. Datorită unor alegeri corecte, cred că lucrurile se vor face calitativ.
Trebuie să avem o comunicare mai agresivă, informativă și concretă. Trebuie să fie implicați oamenii care au o autoritate în societate, trebuie să-i descurajăm pe cei care promovează dezinformarea și să oferim cât mai multe argumente științifice și medicale, pentru ca oamenii să se convingă că, totuși, sănătatea are prioritate.
Oamenii trebuie să se vaccineze
Încurajăm și venim cu îndemnul ca toată lumea să se vaccineze, indiferent de vârstă și categorii. Cu toții trebuie să ne vaccinăm, pentru a ne proteja sănătatea proprie, dar și a celor din jurul nostru. Doar în așa mod vom asigura, pe viitor, diminuarea infecției Covid și vom salva multe vieți, inclusiv a celor dragi. ”
Campania „Pentru Viață. Pentru Sănătate” din cadrul proiectului Împreună împotriva COVID-19 – Mannheim – Chișinău – Cernăuți este implementată de Primăria municipiului Chișinău, cu suportul Orașului Mannheim, Engagement Global, Service Agency Communities in One World și Ministerul Federal pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.