Ziua internațională a moașelor -profesia miracolelor vii
La data de 5 mai, UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM) celebrează activitatea moaşelor, care participă la miracolul naşterii şi contribuie la bunăstarea mamelor şi bebelușilor din întreaga lume.
Confederația Internațională a Moașelor (ICM) a lansat ideea celebrării Zilei Internaționale a Moașelor în asociațiile membre la sfârșitul anilor 1980. În 1991, a fost aniversată pentru prima dată la 5 mai. De atunci, peste 50 de națiuni celebrează anual această zi.
Tema principală din acest an propusă de Confederația Internațională a Moașelor este „Urmăriţi statisticile: Investiţi în Moaşe” („Follow the Data: Invest in Midwives”). Importanţa temei din acest an este amplificată şi de lansarea Raportului pe anul 2021 privind situaţia moaşelor din lume (SoWMy). Realizat de UNFPA, OMS şi ICM, SoWMy 2021 oferă o bază de date actualizată şi o analiză detaliată a impactului moaşelor asupra rezultatelor sănătăţii materne şi a nou-născuţilor şi rentabilitatea investiţiilor în moaşe. Prin această ilustrare de date CIM va depune eforturi pentru a centra activitatea moaşelor ca fiind fundamentală pentru îmbunătăţirea calităţii îngrijirii materne şi a nou-născuţilor, pentru a pune capăt deceselor mamelor şi copiilor nou-născuţi care pot fi prevenite creând astfel terenul pentru a atinge obiectivul dezvoltării durabile (ODD 3.1), de reducere a ratei globale a mortalităţii materne la mai puţin de 70 la 100.000 de naşteri vii până în 2030, potrivit www.internationalmidwives.org.
Multe ţări trebuie să facă mai mult pentru a asigura asistentelor medicale şi moaşelor un mediu ferit de pericole, în care să îşi desfăşoare activitatea, să fie respectate de colegii medicali şi de membrii comunităţii iar munca lor se fie integrată între alte specialităţi din domeniul sănătăţii. La nivel global, 70% din forţa de muncă din domeniul social şi cel al sănătăţii sunt femei. Asistentele şi moaşele reprezintă o mare parte dintre aceasta, ele jucând un rol esenţial în îngrijirea oamenilor de pretutindeni, inclusiv în perioade de epidemie, în anumite contexte fragile sau în stări de conflict.
Profesia de moașă este autonomă și este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, avându-și rădăcinile încă din vremuri străvechi. Moașele sunt o veriga importanta în tot procesul nașterii fiziologice și al alăptării, ele sunt persoanele care cel mai mult timp se află cu femeia în naștere, totodată sunt psihologul principal, persoana de încredere.
Pentru calitățile profesionale, pentru vocația și talentul Dvs, pentru că sunteți mereu alături de mamă și nou-născut în cel mai intens moment al vieții, Va mulțumim!
Sursa foto: www.internationalmidwives.org