Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

8 Aprilie – Ziua internațională a Romilor

În fiecare an din 1971 încoace, pe 8 aprilie se celebrează Ziua internaţională a Romilor. Scopul acestei zile este de a celebra cultura romilor şi de a sensibiliza populaţiile la problemele cu care se confruntă romii.

Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, in 1971, la primul congres internaţional al romilor unde s-a decis ca ziua de 8 aprilie să devină Ziua Internaţională a Romilor din întreaga lume. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei romilor omorâţi de nazişti în timpul celui de al doilea Război  Mondial.

Cu acest prilej, la solicitarea Asociației naționale a mediatorilor comunitari, direcțiile teritoriale de asistență socială în colaborare cu mediatorul comunitar din cadrul Preturilor de sector vor distribui 60 de colete cu produse alimentare familiilor social vulnerabile.

În Republica Moldova pentru prima dată a fost marcată Ziua Internaţională a romilor la 8 aprilie 2000. Pe 8 aprilie, în toate ţările lumii au loc seminarii, festivaluri sau acţiuni umanitare.

Cultura romilor îşi are rolul său, bine definit, în istoria moldovenilor. Astăzi Republica Moldova recunoaşte şi respectă drepturile acestei minorităţi şi sprijină permanent procesul de integrare a romilor.

Drapelul romilor adoptat în 1971