Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

La 24 martie este marcată ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI

În fiecare an, la data de 24 martie se celebrează în intreaga lume ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI, prilej în care OMS subliniază faptul că tuberculoza ramâne o problemă epidemiologică mondială, producând moartea a milioane de oameni anual.

Timpul expiră este tema din acest an a Zilei Mondiale de Combatere a Tuberculozei (TB). Acum mai mult ca oricând este necesar să intensificăm eforturile comune pentru a crește gradul de conștientizare a publicului cu privire la prevenirea tuberculozei. Acest mesaj este deosebit de important în contextul pandemiei COVID-19, pentru a asigura accesul echitabil la tratament și prevenire a tuberculozei.

Această dată de 24 martie este destinată a solicita atenția publică asupra faptului că TUBERCULOZA continuă sa fie o problemă epidemiologică aproape în lumea întreagă, producând moartea multor milioane de oameni anual, mai ales în lumea a treia.

Tuberculoza (TBC) este o boală transmisibilă gravă produsă de un microb numit bacilul Koch (mycobacterium tuberculosis) şi poate afecta persoane de orice vârstă şi categorie socială. Boala se localizează mai ales la nivelul plămânului, dar şi la nivelul oaselor, rinichilor, ganglionilor limfatici, organelor genitale.

Principala sursă de infecţie o constituie bolnavul de tuberculoză pulmonară activă, care elimină prin spută bacili Koch. Când aceste persoane tuşesc, strănută, vorbesc, cântă sau scuipă împrăştie în aer milioane de bacili pe care persoanele din jur îi inhalează.

Nu toţi cei infectaţi cu bacilul Koch se îmbolnăvesc de tuberculoză imediat, ei pot dezvolta boala mai târziu, în condiţiile în care rezistenţa organismului scade. O serie de factori pot favoriza instalarea bolii: condiţiile socio-economice precare (sărăcia), standardul igienic şi cultural, alcoolismul, tabagismul, surmenajul fizic şi intelectual, existenţa bolilor cronice (diabet zaharat, leucemii, cancer). Persoanele infectate cu  HIV sau bolnave de SIDA au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de tuberculoză.

Simptomele tuberculozei sunt în general nespecifice: subfebrilitate, tuse supărătoare, cu durata mai mare de 3 săptămâni, greutate la respiraţie, oboseală permanentă, lipsa poftei de mâncare, scădere în greutate, transpiraţii, mai ales în timpul nopţii, uneori hemoptizie (bolnavul scuipă sânge).

Existenţa acestor simptome impune prezentarea la medicul de familie sau la medicul pneumolog.

Depistarea bolii se face prin examenul de laborator al sputei şi prin radiografie pulmonară.

Tuberculoza este o boală gravă care poate evolua spre deces în lipsa tratamentului sau a nerespectării acestuia.

Tratamentul durează de obicei 6-8 luni, dar durata se poate modifica în funcţie de gravitate şi localizare. Tratamentul constă în administrarea unei combinaţii de medicamente pentru a evita apariţia rezistenţei bacilului. Anumite erori (medicamentele nu sunt luate regulat, tratamentul este întrerupt de către bolnav) au determinat apariţia bacililor rezistenţi la medicamente eficiente iniţial, ceea ce influenţează nefavorabil evoluţia bolii.

Este important de reţinut că tratamentul în tuberculoză este obligatoriu, gratuit (inclusiv pentru persoanele neasigurate) şi trebuie luat sub directa observaţie a unui cadru medical.

Tuberculoza se vindecă dacă este tratată la timp şi corect. Aplicarea unui tratament corect, administrat sub directă observaţie medicală tuturor bolnavilor este considerată în prezent singura strategie eficientă de control a tuberculozei.  

Prevenirea tuberculozei se realizează prin descoperirea, tratarea promptă şi corectă a bolnavilor care elimină prin spută bacili Koch, vaccinarea B.C.G. efectuată tuturor nou-născuţilor, respectarea de către persoanele care au venit în contact cu un bolnav de tuberculoză a tratamentului prescris şi respectarea regulilor de igienă (folosirea batistei sau a şerveţelelor atunci când tuşim, strănutăm sau expectorăm).

Regimul de viaţă are un rol important în creşterea rezistenţei organismului, recomandându-se în acest sens o alimentaţie bogată în proteine şi vitamine, evitarea fumatului, a consumului de alcool, călirea organismului, respectarea perioadelor de odihnă, a orelor de somn.

Mesaje cheie:

  • Tuberculoza este cea mai vindecabilă boală infecțioasă.
  • Oricine se poate îmbolnăvi de tuberculoză.
  • Calea de transmitere a bacilului Koch este prin intermediul aerului, de la omul bolnav de Tuberculoză pulmonară.
  • Tratamentul durează minim 6 luni şi implică o asociere de mai multe medicamente.
  • Tratamentul este gratuit pe toată durata lui.
  • Oricine are acces la tratamentul tuberculozei.
  • Să ne adresăm medicului de familie la cel mai mic semn de boală.
  • Un fost bolnav de tuberculoză, vindecat, este un om normal.
  • Tuberculoza netratată duce la deces!