Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

Noi reguli de conduită în capitală în contextul actualizării datelor despre situația epidemiologică

Membrii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică (CESP) a municipiului Chișinău au adoptat în ședința de miercuri noi reguli de relaxare a restricțiilor privind infecția cu Covid-19. 

În baza indicatorului de incidenţă cu COVID-19 în municipiul Chișinău s-a stabilit gradul de alertă „Cod galben”, cu menținerea măsurilor de sănătate publică.

În continuare, pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, rămâne obligatoriu portul măștilor de protecție în toate spațiile publice închise, inclusiv, în transportul public și la stațiile de așteptare. Masca trebuie să acopere atât gura,
cât și nasul.

Totodată, s-a dispus ca portul măștilor de protecție să nu mai fie obligatoriu în spațiile publice deschise neaglomerate și la aer liber.

S-a permis desfăşurarea careului solemn dedicat Ultimului Sunet din anul şcolar 2020-2021 pentru elevii claselor absolvente (IV, IX, XII), cu prezenţă fizică, la data de 31 mai 2021, în instituţiile de învăţământ primar şi secundar din municipiul Chişinău, cu respectarea măsurilor de prevenire şi control al infecţiei, COVID-19. Purtarea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la careu.

Se admite desfășurarea activităților cu prezentarea spectatorilor în incinta instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură, cu respectarea prevederilor instrucțiunii privind măsurile de prevenire și control a infecției
COVID-19 (portul corect și obligatoriu al măștilor de protecție, evitarea aglomerațiilor).

Se admite desfășurarea evenimentelor festive cu caracter unic în cadrul unităților de alimentație publică, cu ocuparea a cel mult 50% din numărul de locuri, prevăzut în Notificarea privind inițierea activității de comerț, cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19 și obligativitatea organizatorilor de a întocmi lista participanților, cu evidența epidemiologică, conform modelului stabilit (nume, prenume, IDNP, număr de telefon, e-mail, adresa de la domiciliu). Se recomandă desfășurarea evenimentelor în spații deschise.

Direcţia generală asistenţă socială şi sănătate va asigura, în perioada 01 iunie –30 septembrie 2021, acordarea pachetelor cu produse alimentare în schimbul prânzurilor calde beneficiarilor serviciilor de alimentare, incluşi în liste de către Direcţiile teritoriale de asistenţă socială. Prestatorii serviciilor de alimentare vor purta responsabilitate pentru conţinutul pachetului acordat.

Se menţine regimul de acces restricţionat în Centrul de găzduire şi orientare a persoanelor fără domiciliu stabil din str. Haltei nr. 2. Centrul va asigura beneficiarilor acordarea serviciilor de găzduire şi orientare, în regim de 24/24
ore, 7 zile pe săptămână, precum şi alimentarea acestora, cu implementarea măsurilor de control şi combatere a infecţiei COVID-19.

În funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice măsurile de sănătate publică vor fi revizuite.

Totodată, eliminarea graduală a măsurilor de sănătate publică va depinde de rata de vaccinare (asigurarea vaccinărilor în ritm sporit a populației).

În context, primarul Capitalei, Ion Ceban, susține că CESP a decis ca domeniul HORECA să revină la regimul de lucru obișnuit cu respectarea măsurilor anti-COVID-19, cu excepția cluburilor de noapte și a discotecilor.

Accesează pentru a citi întreaga hotărâre:

Hotărâre CESP mun. Chișinău din 27.05.2021