Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

Premieră în Chișinău. A fost inaugurat un centru pentru adulții cu tulburări din spectrul autist

Centrul de zi ,,ADIR” va presta servicii specializate persoanelor adulte cu dizabilități și cu tulburări de spectru autist (TSA), punând bazele unui serviciu social nou, în premieră, în municipiul Chișinău. Acesta are o capacitate de 25 de persoane care vor beneficia gratuit de diverse metode de terapie, de dezvoltare a abilităților, de consiliere psihologică,  dar și de activități distractive, culturale.

Prezentă la inaugurare, șefa adjunctă a Direcției generale asistență medicală și socială (DGAMS), Marina Buga, a menționat că acest centru dedicat va fortifica capacitățile de răspuns la necesitățile persoanelor cu aceste tulburări, dând asigurări că va deveni un model de urmat și pentru celelalte sectoare ale capitalei.

,,Să fie acea punte și acel model de centru care va pune baza unei reformări cel puțin în sistemul municipal de asistență socială. Să trecem de la sistemul protecționist la cel de integrare incluzivă. Culegem roadele unei munci voluminoase, cu multe obstacole, dar am ajuns aici și aceasta dă dovadă că putem ajunge, și mai departe”.

Viceprimara municipiului Chișinău, Angela Cutasevici, susține că noul centru, unicul în țară, va rezolva o problemă comunitară atât de stringentă, cea a integrării tinerilor cu această diagnoză.

,,Este nevoie de consolidat și de pus accentul pe serviciile pentru tinerii care ies din sistemul educațional și nu reușesc să se încadreze sau să-și găsească un loc de muncă, având aceste tulburări. Ceea ce ne dorim aici, cu siguranță, va fi un serviciu bun pentru că nu ne dorim să avem numai acea bifă”.

În Republica Moldova, 757 de persoane, între care 644 de copii suferă de autism, însă datele cu privire la numărul adulților nu sunt complete, ceea ce înseamnă că și problemele acestora nu sunt cunoscute, dar și faptul că nu există programe de recuperare, situație care va fi soluționată treptat odată cu deschiderea acestui centru, spune șefa executivă a asociației obștești ,,SOS Autism”, Aliona Dumitraș.

,,Este timpul să vorbim nu doar despre probleme, ci despre soluții, iar dacă noi (n.r.-adulții cu autism) nu suntem, nici probleme nu sunt. Odată cu deschiderea acestui centru noi dorim ca ei să vină aici, să-i învățam ceva, să devină funcționali și să le găsim rostul în viață”.

Proiectul a fost realizat de Primăria municipiului Chișinău și DGAMS, cu suportul financiar al Delegației UE, Fundației Soros Moldova și suportul metodologic al asociației obștești ,,SOS Autism” și Keystone Moldova.

Primăria municipiului Chişinău a pus la dispoziţie spaţiul situat pe strada Nicolae Titulescu nr.8 din sectorul Botanica, investiţii de aproape 3,1 de milioane de lei, asigurând sustenabilitatea şi durabilitatea serviciilor.

Valoarea grantului constituie aproape 58.000 de euro, surse financiare pentru renovarea și dotarea sediului cu mobilier și echipamentul necesar, dar și instruirea personalului.

                                                                                                                                             20 mai 2023

                                                                                 Secția comunicare și managementul documentelor DGAMS: 022 780469