Primul Centru Municipal de Vaccinare anti-COVID-19 deschis în centrul capitalei
Apasă aici -> VIDEO
În Chișinău a fost inaugurat, la 1 aprilie curent, primul Centru Municipal de Vaccinare. Centrul este dislocat în incinta clădirii din str. Petru Rareș 18 transmisă în folosință gratuită de către Academia de Studii Economice din Moldova și cuprinde 3 etaje cu o suprafață totală de peste 400 m2.
Centrul Municipal de Vaccinare va avea un program zilnic între orele 8:00-18:00 (în zilele de odihnă 8:00-15:00). În cadrul Centrului sunt amenajate 6 posturi de vaccinare, iar fiecare post va reuși să imunizeze cca 150 de persoane, astfel capacitatea zilnică de vaccinare poate ajunge până la 1000 persoane.
Personalul medical înalt calificat (medici, asistente medicale și operatori pentru înregistrare) a fost detașat din instituțiile medicale municipale și a fost instruit suplimentar de specialiștii în domeniu din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenției Naționale de Sănătate Publică. În total la Centru vor activa, prin rotație, 10 medici, 10 asistente medicale, 4 operatori și personal pentru serviciul de curățenie și dezinfecție.
Pentru eficientizarea și ordonarea procesului de vaccinare, în scopul evitării aglomerațiilor, imunizarea se va face printr-un sistem electronic de gestionare a fluxului de persoane în baza rândului electronic. Persoanele imunizate vor fi înregistrate în registrul electronic de evidență a vaccinărilor. Totodată, în exteriorul Centrului Municipal de Vaccinare a fost amenajată infrastructura stradală și instalate piese de mobilier urban, inclusiv bănci pentru zona de așteptare.
Centrul de Vaccinare este dotat cu tot echipamentul medical și de infrastructură tehnică necesară, cu menținerea standardelor de vaccinare în deplină siguranță. Totodată, pentru cazurile puțin probabile de reacții adverse sau alte complicații în dotare sunt surse de oxigen, seturi anti-șoc și chiar un un aparat de respirație artificială. Conform protocolului, fiecare persoană imunizată va fi monitorizată de medicul specialist în sala de așteptare post-vaccinare, timp de 30 minute.
Fiecărei persoane imunizate i se va elibera un certificat de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, vârsta, adresa, codul numeric personal (IDNP), date despre vaccin (doza 1 sau ulterior doza 2, denumirea vaccinului, seria lotului, data expirării), denumirea Centrului de Vaccinare și semnătura medicului coordonator. Protecţia datelor cu caracter personal al celor vaccinați se va efectua conform legislației în vigoare.
Menționăm că procesul de vaccinare în cadrul Centrului va fi efectuat conform Planului național de imunizare anti-COVID-19 și anume vaccinarea populației conform etapei II și III de imunizare, în corespundere cu disponibilitatea și distribuirea prioritară a vaccinurilor autorizate.
Vaccinarea împotriva COVID-19 este absolut gratuită și constituie cel mai important instrument pentru reducerea riscului de contaminare și a pericolului de a dezvolta o formă severă a bolii.
Costul total de dotare și operaționalizare a Centrului Municipal de vaccinare a constituit cca 200 mii lei. Drept sursă de acoperire pentru organizarea Centrului Municipal Chișinău de Vaccinare sunt alocațiile din bugetul municipal 2021 pentru domeniul de sănătate și anume din bugetul securizat pentru pandemia cu noul coronavirus.
”Susținem această inițiativă, care cu siguranță va consolida eforturile instituțiilor medicale și va impulsiona procesul de vaccinare împotriva COVID-19. Este un exemplu care poate fi urmat, de a deschide si alte centre de vaccinare în țară, facilitând semnificativ accesul persoanelor la vaccinare”, a afirmat Secretarul de Stat al MSMPS, Denis Cernelea.
Modelul Centrului Municipal de Vaccinare, în etapa de imunizare în populația generală, va putea fi replicat atât în toate sectoarele din mun. Chișinău, cât și în alte localități.