Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

Săptămâna Europeană a Cancerului de Col Uterin în mun. Chişinău

‼️ În perioada 16-22 ianuarie 2023, în mun. Chișinău, dar și la nivel național se desfășoară Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin.

🔺Vaccinarea împotriva Virusului Papilomei Umane (HPV) a fetelor și băieților cu vârsta de 9-14 ani și realizarea testului citologic, o dată la 3 ani pentru femeile cu vârstele cuprinse între 25-61 ani, sunt cele mai eficiente metode de a preveni cancerul de col uterin.

🔺Prelevarea probelor biologice pentru testul citologic (testul Babeș- Papanicolau) pentru screening la cancerul de col uterin este gratuită și poate fi efectuat apelând la medicul de familie la locul de trai.

🔺Este important să faceți cu regularitate testul citologic! Cu regret, anual în Republica Moldova se înregistrează peste 300 de cazuri noi de cancer de col uterin (cel puțin o femeie zilnic este depistată cu cancer de col uterin).

✅ Ce este Cancerul de Col Uterin?
Cancerul de col uterin se dezvoltă la nivelul colului uterin și apare atunci când celulele colului devin anormale și încep să se înmulțească în mod necontrolat.
Screening-ul cancerului de col uterin are ca scop determinarea absenței sau prezenței celulelor anormale în stadii incipiente, atunci când ele pot fi îndepărtate ușor, prevenind astfel apariția cancerului de col uterin.

✅ Care sunt cauzele apariției Cancerului de Col Uterin?
Cancerul de col uterin este cauzat de câteva tipuri de Virus Papilloma Uman (HPV). Există peste 100 de tipuri de viruși HPV și aproximativ 15 dintre aceștia pot determina apariția celulelor de col anormale care pot evolua în cancer de col uterin. Cele mai multe femei infectate cu HPV se vindecă de la sine în termen de 6-24 de luni, fără a ști că l-au avut. Totuși, la unele femei, infecția nu se vindecă de la sine, și aceste femei prezintă un risc sporit de apariție a cancerului de col uterin.

✅ Cum apare infecția cu HPV?
În general, virusul genital HPV se transmite prin contact sexual. Însă el se poate transmite de la o persoana la alta și prin contact cu pielea, nu doar prin contact sexual. HPV este un virus comun și marea majoritate a adulților l-au
avut vreodată în viața lor.

🔺 Pentru a reduce riscul de cancer de col uterin:
– Vaccinarea poate reduce riscul de cancer de col uterin și alte tipuri de cancer;
– Testele Papanicolau pot detecta afecțiuni precanceroase ale colului uterin, astfel încât acestea pot fi monitorizate sau tratate pentru a preveni cancerul de col uterin;
– Reduceți riscul de cancer de col uterin prin măsuri pentru a preveni infecțiile cu transmitere sexuală, folosind prezervativul și limitând numărul partenerilor sexuali;
– Renunțați la fumat.

🔺 Multă și deplină sănătate vă dorim!