Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

Secție de terapie intensivă, reparată capital, inaugurată în cadrul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii nr.1

Secția de reanimare și terapie intensivă (RTI) a Spitalului Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 a fost inaugurată după o reparație capitală efectuată în cadrul unui proiect susținut financiar de Primăria municipiului Chișinău.

Astăzi, Secția corespunde celor mai înalte exigențe și standarde, fiind dotată cu echipamente medicale, sisteme de ventilare și antiincendiare, iar fiecare pat dispune de sistem centralizat de gaze medicale.

Directoarea instituției medicale, Aliona Rotari, a menționat că renovarea a fost așteptată atât de cadrele medicale, cât și de părinții pacienților, precizând că ,,secția corespunde standardelor naționale și internaționale. Este bine structurată cu delimitarea zonelor, curativă, administrativă și tehnică. În prezent, este dotată cu un sistem performant și modern de ventilare care este cu un sistem de filtrare a aerului, ce este deosebit de important pentru o instituție medicală care prestează servicii medicale copiilor cu infecții respiratorii acute. Totodată, sistemul de ventilare cu recuperarea aerului ce ne permite să avem și o eficiență energetică foarte bună”.

Boris Gîlca, șeful Direcției generale asistență medicală și socială (DGAMS) a felicitat colaboratorii spitalului cu acest proiect unic și valoros, menționând că investițiile în domeniul medical sunt costisitoare, dar sunt pentru oameni. ,

,Ne bucurăm să avem în Chișinău un sistem de sănătate puternic si bine organizat, cu resurse umane dedicate și profesioniste, cu o infrastructură medicală bine dezvoltată. Spitalul Clinic Municipal nr.1 este cel mai vechi spital pediatric din Republica Moldova care a fost fondat în aprilie 1884, iar renovarea Secției de terapie intensivă vine să aducă cea mai bună infrastructură de reanimare și terapie intensivă, cele mai înaintate tehnologii și sisteme de terapie intensivă, or fiind un spital municipal, aici, se tratează micii pacienți din întreaga republică”.

Primarul General, Ion Ceban, a subliniat că, în ultimii ani, în sistemul de sănătate municipal a fost investită o sumă de aproape jumătate de miliard de lei.

,,În continuare, avem restanțe la acest capitol, dar îmbunătățim încetul cu încetul și condițiile, și infrastructura, și zona de echipament, și tare mi-aș dorica  și salariile să le puteți primi mai mari pentru că meritați din plin pentru nopțile nedormite, pentru că sunteți întotdeauna în prima linie”.

La evenimentul de inaugurare au participat colaboratorii Spitalului Clinic Municipal pentru Copii nr. 1,  dar și managerii instituțiilor medico-sanitare publice municipale.

Reparația Secției RTI a Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 a costat aproape 3,8 milioane de lei.  Instituția medicală are o capacitate de 104 paturi, între care 4 sunt în Secția renovată. Anual, aceasta prestează servicii pentru circa 10.000 de pacienți, iar 500 dintre ei beneficiază de tratament în cadrul Secției de Reanimare și Terapie Intensivă.

Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 este cea mai veche instituție medicală de pediatrie din Republica Moldova, fiind deschis în data de 1 aprilie 1884.

                                                                 15 iunie 2023 

           Secția comunicare și managementul documentelor DGAMS: tel. 022 780469