Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

Un singur pacient diagnosticat cu COVID-19 săptămâna trecută în municipiul Chișinău

Este vorba de un copil infectat cu noul coronavirus care este internat în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii, potrivit informațiilor raportate de Centrul de Sănătate Publică (CSP) Chișinău.

COVID-19 nu mai reprezintă o urgenţă de sănătate globală, conform Organizației Mondiale a Sănătăţii, un pas important către sfârșitul pandemiei care s-a soldat cu peste 6,9 milioane de victime la nivel global, peste 12 mii decese în Republica Moldova, inclusiv circa 3000 în municipiul Chișinău. Ridicarea acestui statut de urgenţă de sănătate legată de pandemia cu noul coronavirus reprezintă un semn al progresului reușit, însă COVID-19, chiar dacă nu mai reprezintă o urgenţă, rămâne o infecție virală prezentă.

În săptămâna precedentă, în municipiu, au fost înregistrate 282 de maladii infecțioase, intoxicații și reacții adverse. Mai exact, 106 de persoane au fost diagnosticate cu boli diareice acute, 102 cu infecții aerogene, 43 cu varicelă, 9 cazuri de tuberculoză pulmonară, 5 cu scarlatină, câte un 1 caz de meningită purulentă și orion. Totodată, s-au înregistrat 118 de nașteri în maternitățile municipale.

2821 de persoane au avut nevoie de ajutorul personalului medical din cadrul Unităților Primiri Urgente, iar 1745 au fost spitalizate. Printre motivele adresărilor se numără accidentele cerebrale vasculare (10), sindromul coronarian acut (8), traume (321, între care 318 la minori).

De către instituțiile medicale municipale a fost raportată acordarea asistenței medicale persoanelor refugiate din Ucraina: total – 34 adresări, inclusiv 14 copii și 2 gravide. De menționat că în total, de la începutul crizei refugiaților din 24 februarie 2022 până în prezent, a fost acordată asistența medicală la 15.146 de refugiați din Ucraina, inclusiv la 8.282 de copii și 460 de gravide. În această perioadă au fost asistate 65 de nașteri a femeilor refugiate din Ucraina (52 nașteri la Spitalul Clinic Municipal „Gheorge Paladi” și 13 nașteri în cadrul Maternității Municipale nr. 2).

                                              12 iunie 2023                                                                                                                                                                               

Secția comunicare și managementul documentelor DGAMS: tel. 022 780469.

 

Comunicat_Raport Situație Epidemiologica Chisinau_12.06.2023