Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

Ziua Internațională a Asistenților Medicali

Astăzi, 12 mai, este marcată Ziua Internațională a Asistenților Medicali, sărbătoarea din acest an având genericul „Nursele – o voce de lider: Pentru o lume sănătoasă”.

Pentru Direcția generală asistență medicală și socială (DGAMS) a municipiului Chișinău, aceasta reprezintă o ocazie în plus să aprecieze rolul esențial al asistenților medicali în prestarea serviciilor și îngrijirilor medicale.

Aceștia au un rol-cheie în toate instituțiile medicale, inclusiv cele municipale, fiind responsabili de tratamentul, siguranța, îngrijirea, recuperarea și bunăstarea pacienților.  Asistentele medicale sunt cele care în fiecare zi dau dovadă de competență și demnitate profesională, acordă suportul medical și psihologic pentru orice pacient și sunt alături în cele mai dificile momente de tratament medical.

Șeful DGAMS, Boris Gîlca, a transmis un mesaj de felicitare asistentelor medicale, mulțumindu-le pentru dedicația și dăruirea cu care acestea își fac meseria – una deloc ușoară, dar nobilă și îmbrățișată de persoane puternice.

În Republica Moldova activează peste 20 de mii de asistente medicale, iar jumătate din ele sunt angajate în spitalele publice și private din municipiu.

Ziua Internațională a Asistenților Medicali este marcată din 1965, intenția venind, însă cu 12 ani mai devreme de la Dorothy Sutherland, un oficial al Departamentului Sănătăţii şi Educației din Statele Unite ale Americii.

Începând cu anul 1974, această zi este sărbătorită în data de 12 mai și aduce un omagiu tuturor asistenților medicali, dar cap de listă este Florence Nightingale, cea care a organizat prima școală de instruire a asistentelor medicale, motiv pentru care este considerată mama nursing-ului modern.

                                                                                                                                                                                                                                                                   12 mai 2023

Secția comunicare și managementul documentelor DGAMS: 022 780469

 

Comunicat_12 mai Ziua Internationala a Asistentilor Medicali (2)