Serviciile nu au fost achitate. Pentru activarea paginii web,
Vă rugăm să luați legătura cu administratorul.

×
Meniu

ZIUA INTERNAȚIONALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI LA COPIL

Ziua Mondială împotriva Cancerului la Copii este sărbătorită în întreaga lume la data de 15 februarie.  Aproximativ 215 de mii de copii cu vârsta sub 15 ani anual în lume sunt diagnosticați cu cancer și 85 de mii de copii cu vârsta între 15 – 19 ani. Această zi are ca scop creşterea gradului de informare a oamenilor asupra cancerului şi promovarea unor noi metode de a combate această boală.

În clasamentul cancerelor la copii, pe primul loc după incidență se clasează cancerul sistemului sangvin și limfatic (leucemiile și limfoamele).

În ţara noastră, se estimează că aproximativ 70 de copii sunt diagnosticaţi anual cu tumori maligne. În funcţie de specificul bolii, rata de vindecare este cuprinsă între 30% şi 60%, și mai mult de 70% dintre toate cancerele la copii sunt vindecabile, dacă sunt diagnosticate timpuriu şi tratate corespunzător.

Depistarea cancerului la copii poate fi dificilă, de aceea părinţii trebuie să meargă sistematic cu copiii la control. Principalele semne la copii ce trebuie să alerteze părinţii sunt: scăderea în greutate continuă şi inexplicabilă; dureri de cap şi vomă dimineaţa; dureri accentuate ale oaselor şi articulaţiilor; apariţia tumefierilor sau nodulilor; apariţia unei pete albicioase pe pupila ochiului; roşeaţă sau sângerări excesive în urma unei răni; schimbarea culorii pielii şi oboseală continuă etc.

Cauzele reale ale apariţiei cancerului la vârste fragede nu se cunosc, însă specialiştii sunt de părere că responsabile, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, sunt anumite modificări genetice, moştenite sau dobândite, care determină o predispoziţie. Cea mai eficientă armă în lupta împotriva cancerului este diagnosticarea într-un stadiu curabil.

Necunoaștrea sau nerecunoașterea bolii poate avea consecințe grave asupra copilului și a familiei. De aceea, colaborarea dintre familie și medicul de familie este esențială iar semnalele de alarmă prezentate de părinți trebuiesc înțelese, pentru ca pacientul să fie trimis la specialist.

Cancerul la copii nu poate fi prevenit, însă părinţii pot reduce riscul îmbolnăvirii de cancer, la maturitate, al copiilor lor, aplicând câteva reguli simple:

  • includerea a cinci fructe și legume pe zi în dieta și evitarea alimentelor de tip fast- food şi a altor alimente “nesănătoase”;
  • protejarea împotriva soarelui prin vestimentaţie adecvată, purtarea de pălării și protejarea pielii cu cremă cu protecţie solară;
  • protejarea copiilor de fumatul pasiv;
  • încurajarea activităţilor fizice etc.

Este bine ca în activitățile adresate copiilor cu cancer să nu uităm niciodată că, în primul rând, sunt copii și au nevoie de un mediu adecvat vârstei lor, chiar și în perioada spitalizării.